راهکارهای مدیریت زمان در کنکور و امتحان
در دوران تحصیل، جلسات کنکور و امتحان برای دانشآموزان یکی از مهمترین چالشها محسوب میشوند. برنامهریزی و مدیریت زمان مناسب در این جلسات بسیار اهمیت دارد و میتواند تأثیر قابل توجهی بر عملکرد و نتایج دانشآموزان داشته باشد. در این مقاله، به بررسی راهکارهای موثر مدیریت زمان در جلسات کنکور و امتحان میپردازیم.
من بابک نیک نژاد هستم و در این سایت هر هفته با جدیدترین دستاوردهای علمی در حوزه مدیریت زمان، برنامه ریزی و توسعه مهارتهای فردی با شما هستم.
در این مقاله یاد میگیریم:
چالشهای عدم مدیریت زمان در کنکور
مدیریت زمان در جلسه کنکور و امتحان از این جهت اهمیت زیادی دارد که در این لحظه سرنوشت ساز دانشجو و دانش آموز باید مطالب کل را در یک بازهی زمانی ۴ ساعته ارائه کند و استرس زیاد و عدم تسلط بر چالش باعث میشود شخص در آزمون شکست بخورد.
۱. فشار زمانی:
کنکور و امتحان معمولاً محدود است و شامل بسیاری از مباحث و سوالات است. فشار زمانی برای پاسخگویی به سوالات و پوشش کامل مطالب میتواند بسیار بالا باشد.
مدیریت زمان موثر به شما کمک میکند با آرامش به مطالعه تمام مباحث برسید. همچنین باید از تکنیکهای برنامه ریزی صحیح برای این کار استفاده کنید.
۲. تنوع درسها:
دانشآموزان در دوران کنکور و امتحان باید با تنوع بالایی از دروس و مباحث مواجه شوند. برنامهریزی برای پوشش همه این موارد میتواند چالشبر باشد. بدون داشتن مدیریت زمان در کنکور محال ممکن است بتوانید همزمان به درسها و مباحث مختلف پاسخ دهید.
۳. تسلط بر مباحث:
در زمان محدودی که در اختیار دارید، باید بتوانید مباحث را به خوبی مرور و درک کنید. نداشتن تسلط کافی بر مباحث میتواند باعث افزایش استرس و کاهش عملکرد شما شود.
برای تسلط هم مطالعه درست و هم مرور درست جزو نکتههای اساسی هستند. البته روش مطالعه کنکوری موضوع این مقاله و سایت ما نیست و در این مقاله ما فقط به مدیریت زمان در کنکور میپردازیم.
۴. متمرکز نبودن:
در زمان کنکور و امتحان، ممکن است به دلیل فشار زمانی و استرس، تمرکز شما از دست برود. این میتواند باعث کاهش بهرهوری و افزایش خطاها شود. تمرکز کیفیت و عملکرد شما در آزمون را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. سعی کنید در آن واحد فقط به انجام یک کار بپردازید تا تمرکز شما افزایش پیدا کند.
۵. تنظیم اولویتها:
در مواجهه با تعداد زیادی مطلب و سوال، انتخاب و تنظیم اولویتها بسیار مهم است. این چالش ممکن است در تعیین اولویت مباحث و تمرینات باعث سردرگمی شما شود.
البته این اولویت بندی برای قبل از آزمون و کنکور است. در زمان کنکور تنها اولویت جواب دادن به بیشترین سوال درست در کمترین زمان ممکن است. همچنین برای یادگیری اولویت بندی میتوانید مقاله ماتریس آیزنهاور را مطالعه نمایید.
۶. استرس و اضطراب:
زمان کنکور و امتحان با خود فشارهای روانی میآورد و ممکن است باعث ایجاد استرس و اضطراب در دانشآموزان شود. حد متوسط استرس باعث میشود نسبت به درسها بی تفاوت نباشیم و بهتر درس بخوانیم. ولی حجم بالای استرس همیشه باعث افت عملکرد میشود.
برای مدیریت اضطراب و استرس سعی کنید اقداماتی مثل مدیتیشنهای کوتاه، نگاه به آسمان و تکنیک تنفس عمیق را در زمانهای استرس انجام دهید تا آرام تر شوید. همچنین نوشیدن آب به شما کمک میکند تا بر استرس غلبه کنید.
اگر هنوز هم در نقش مدیریت زمان در کاهش اضطراب و استرس شک دارید اینجا کلیک کنید تا بهتر متوجه این موضوع شوید.
۷. خستگی و خستگی:
زمان خاص کنکور و امتحانات خرداد ماه به خاطر حجم بالای درسها و تحرک کمتر خستگی به سراغ مان میآید.برای غلبه بر این خستگی باید سعی کنید در تایم استراحت بین درسها کمی قدم بزنیم. همچنین در جلسه کنکور گاهی باید دستان و بدنمان را با حرکات کششی آرام کنیم. البته طوری که مزاحم آزمون دیگران نشویم.
نکته دیگر این است که میتوانید با یک دوش آب سرد خستگی را از تن خود بیرون کنید. دوش آب سرد باعث میشود حجم بالایی از دوپامین در مغز شما ترشح شود و احساس خوشایندی به شما میدهد.
اقدامات برای مدیریت زمان در کنکور و امتحان
در این بخش از مقاله چند راهکار ساده را با شما به اشتراک میگذاریم که بتوانید مدیریت زمان در کنکور و امتحان را یاد بگیرید و با تمرین به این مهارت مسلط شوید.
۱. برنامهریزی مقدماتی
قبل از هر جلسه کنکور یا امتحان، برنامهریزی مقدماتی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این برنامهریزی، زمانبندی مناسب برای مرور و تمرین مباحث، تعیین اولویت و محدود کردن زمان برای هر مبحث و استفاده از تقویم و برنامههای روزانه میتواند کمک کننده باشد.
۲. ایجاد محیط مناسب
جلسات کنکور و امتحان نیازمند محیطی منظم و آرام هستند. بنابراین، تلاش کنید یک محیط مناسب با خلوتی کافی و بدون تشتت ایجاد کنید. از حذف تمام موانع و مشتتکنندهها مانند تلفن همراه و ایجاد یک فضای آرام برای تمرکز استفاده کنید.
۳. تقسیم زمان به واحدهای کوچکتر
به جای انتظار انجام تمام مطالعه و تمرینات در یک جلسه، بهتر است زمان را به واحدهای کوچکتر تقسیم کنید. مثلاً، یک مبحث را در یک جلسه مطالعه کنید و سپس به مبحث بعدی بروید. این روش کمک میکند تا تمرکزتان حفظ شود و خستگی احساسی نکنید.
۴. استفاده از تکنولوژی و اپلیکیشنهای مدیریت زمان
با استفاده از اپلیکیشنهای مدیریت زمان میتوانید بهبود قابل توجهی در مدیریت زمان خود داشته باشید. مثلاً، استفاده از تقویم الکترونیکی، لیست وظایف و یادآورها به شما کمک میکند تا برنامههای خود را بهبود دهید و از زمان بهتری استفاده کنید.
نتیجهگیری برای مدیریت زمان در کنکور
مدیریت زمان در جلسات کنکور و امتحان باعث افزایش عملکرد و بهبود نتایج دانشآموزان میشود. با برنامهریزی مقدماتی، ایجاد محیط مناسب، تقسیم زمان به واحدهای کوچکتر و استفاده از ابزارهای مدیریت زمان، میتوانید به بهترین شکل ممکن در این جلسات عمل کنید. با پیادهسازی این راهکارها، احتمالاً استرس روزانه کاهش مییابد و بهترین نتیجه را از جلسات خود به دست خواهید آورد.