چگونه مهارت گوش دادن فعال را در خود تقویت کنیم ؟

گوش دادن فعال

مهارت گوش دادن یکی از ویژگی های مهم در افراد است . بخصوص در مدیران ورئسای سازمان ها , مهارت گوش دادن به کارمندان یک مهارت نرم به حساب می اید و می تواند به بهبود روابط انها کمک کند .
در این مقاله قرار است بدانیم چگونه مهارت گوش دادن فعال را در خود تقویت کنیم .لازم به ذکر است با راهکارهایی که ارائه می شود می توانید این مهارت را در خود توسعه دهید . پس با ما همراه باشید .

1. گوش دادن
2. مهارت گوش دادن
3. گوش دادن به کارمندان
4. مدیریت زمان
5. اموزش مدیرت زمان
6. برنامه روزانه
7. بابک نیک نژاد

آنچه در این مطلب می خوانید

مقدمه
تعریف گوش دادن فعال
چرا گوش دادن فعال مهم است
چه عواملی در گوش دادن فعال تاثیرگذار است
راهکارهایی برای گوش دادن فعال

مقدمه

مهارت گوش دادن

مهارت گوش دادن

بسیاری از ما گوش دادن را با شنیدن یکی می دانیم, در حالیکه اینطور نیست.
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که وقتی یکی از دوستان یا کارمندان شما در حال صحبت کردن است متوجه او نبوده اید و حواستان به او متمرکز نبوده است و در نهایت وقتی صحبت او تمام می شود نمی دانید رشته ی کلام چه بود؟ درمورد چه چیزی صحبت شد ؟ در واقع برداشتی از صحبت های طرف مقابل ندارید که بخواهید از دیدگاه خودتان مکالمه را ادامه دهید .
شما صرفا صحبت های او را شنیده اید و این موضوع را با گوش دادن کاملا متفاوت می کند . در گوش دادن تمام حواس به گوینده متمرکز است و برداشتی کلی از صحبت های گوینده در ذهن نقش می بندد .

تعریف گوش دادن فعال

مهارت گوش دادن فعال , یکی از مهارت های بین فردی به شمار می اید و به شکل دهی هرچه بهترارتباط درست با دیگران کمک می کند . بنابراین افراد به ویژه مدیران و رئسای سازمان ها برای داشتن ارتباطات مناسب باید به مهارت گوش دادن فعال تسلط کافی داشته باشد .
تعریف دقیق تر گوش دادن فعال یعنی به صورت اگاهانه بتوان خود را درگیر گوش دادن قرار داد و به پیامی که ازطریق کلام گوینده ارسال می شود , دست یافت و اگاه شد .
در حقیقت وقتی بتوان با تمام تمرکز به کلام گوینده گوش داد و برداشت درستی ازان داشت به این معنی است که توانسته ایم به جای شنیدن غیرصریح پیام تمام توجه را به گوینده داشته باشیم .

چرا گوش دادن فعال مهم است؟

در یک سازمان , محیط کارو به طور کلی در روابط بین فردی لازم است مهارت گوش دادن فعال را یاد گرفته با شیم . شاید ندانید اگر درصد مهارت گوش دادن فعال در بین افراد بیشتر شود به خصوص گوش دادن به کارمندان چقدر میتواند به رفع سوء تفاهم ها کمک کند .
در یک سازمان مهم است کسی که مدیریت ان را به عهده دارد بتواند با مهارت گوش دادن فعال از چالش های درون سازمانی بکاهد زیرا سوء تفاهم از جایی بروز می کند که نتوان درک درستی از صحبت فردی داشت و این برداشت غلط می تواند منجر به اختلال در روابط بین فردی شود .
یک ترفند مدیریتی در یک سازمان این است که…
بتوان در شرایط و موقعیت مناسب در مورد موضوعی خاص از کارمندان نظرخواهی کرد و نظر انها را پرسید !
گوش دادن به نظر و عقیده ی کارمندان می تواند همان جوابی باشد که شما هرگز به ان فکر نکرده بودید . پس تکنیک گوش دادن فعال بسیار قدرتمند است زیرا میتواند ایده ها و نکته سنجی های بیشتری دهد .
پرواضح است که در یک سازمان زوایای ناشناخته ای همیشه وجود دارد و گاهی می توان با این روش کنترل بیشتری روی انها داشت و به شفافیت مسائل موجود در یک محیط کاری اضافه کرد .

چه عواملی در گوش دادن فعال تاثیرگذار است؟

گوش دادن فعال

نحوه گوش دادن فعال

در مهارت گوش دادن فعال عوامل مختلفی تاثیرگذاراست .
می توان با استفاده از زبان بدن توجه خود را به گوینده نشان داد به طور مثال تکان دادن سر به نشانه ی تایید است و یا لبخند زدن که همراهی شما را با گوینده نشان می دهد و یا اگر درحال گوش دادن به کارمندان خود هستید علاوه بر این ها می توانید با یادداشت کردن کلمه ای یا جمله ی کوتاه در برگه ای که روی میز کارتان است نشان دهید که با دقت در حال گوش دادن هستید .
البته از مدیریت زمان غافل نشوید و صحبت را در جایی درست قطع کنید و با پرسیدن سوال یا بیان کردن دیدگاه تان به صحبت ادامه دهید زیرا بازخورد دادن به گوینده احساس خوبی به انها میدهد با این استراتژی میتوان انتظار نتیجه ی معقولی هم از ان مکالمه داشت.
همینطور با استفاده از تماس چشمی مناسب می توانید گوینده را ترغیب کنید که به صحبت های خود ادامه دهد این مورد نیز با آموزش مدیریت زمان امکان پذیر است زیرا اگر تماس چشمی در موقعیت و شرایط درست انجام نشود باعث کج فهمی در گوینده می شود و ممکن است خجالت بکشد .
در هر اقدام کوچک و بزرگ لازم و ضروری است و البته باید راهکار‌های مدیریت زمان را داشته باشیم .نباید این گونه فکر کرد که مدیریت در برقراری ارتباط چشمی لازم نیست بلکه توجه به همین جزییات است که از ما شخصیت کاریزماتیک می سازد .
توجه داشته باشید که با نشان دادن رفتارهایی مانند نگاه کردن به درب ورودی یا نگاه کردن به ساعت ممکن است دچارحواس پرتی در گوینده شوید پس اگر قرار است به صورت فعال به صحبت های گوینده گوش دهید دقت به این موارد را نادیده نگیرید .

بارها برای خودم, بابک نیک نژاد پیش امده وقتی برنامه روزانه ی خود را بررسی می کنم ودریک روز با چندین نفر جلسه دارم در قسمت بازخورد مکالمه ها که درچک لیست روزانه ام مشخص شده نتیجه ی جلسه را یادداشت می کنم زیرا برای من نحوه ی ارتباط گیری با افراد در اولویت است وبا این استراتژی بهتر می توانم خود را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهم .
در ارزیابی از خود متوجه نقاط قوت و ضعفی می شویم که به رشد ما بسیار کمک می کند و باعث می شود درجلسات بعدی و در برخورد با افراد دیگر اماده تر باشیم . من به این نتیجه رسیده ام که هرچقدر به دیگران گوش دهیم می توانیم بهتر تصمیم بگیریم و این مهارت را هر روز در خود تقویت می کنم و در برنامه ی روزانه ام جزء کارهای ثابت است .

راهکارهایی برای گوش دادن فعال

اگر بخواهم تکنیک های کاربردی را برای بدست اوردن مهارت گوش دادن فعال نام ببرم, شاید بگویید چه راهکارهای پیش پا افتاده ای این ها را که میدانیم ! اما باید بگویم دانستن کافی نیست و باید عملگرا باشید و بتوانید انها را در حین مکالمات خود با افراد مدنظر قرار دهید .

صد خودتان را درمیان بگذارید

برای گوش دادن فعال باید بتوانید صدخودتان را درمیان بگذارید به این معنی که طرف مقابل را کانون توجه خود قرار دهید و تمام تمرکز خود را به روی او معطوف کنید .به طوری که لب تاپ یا گوشی خود را کنار گذاشته و با تمام حواس تان به صحبت های مقابل تان گوش کنید .
اینکه بخواهید در میان گفتگو گوشی را چک کنید یا به پیغامی جواب دهید و یا با لپ تاپ کار کنید نمی تواند این مهارت را به صورت کامل تقویت کند و از طرفی انرژی گوینده را پایین می اورد زیرا با این کار شما سیگنالی از بی توجهی به مقابل تان ارسال می کنید .

در برنامه روزانه یادگیری مهارت گوش دادن فعال را بگنجانید

یکی از مهارت هایی که ازشما فردی متخصص و حرفه ای می سازد مهارت گوش کردن فعال است و این مهارت با یادگیری و تکرار کسب می شود .باید بتوانید در برنامه ی روزانه زمانی را برای این مهارت اختصاص دهید تا ان را تقویت کنید .شما نمی توانید جلسات متعددی را برگزار کنید بدون اینکه به خود اجازه ی فکر کردن دهید .
پس می توانید با استفاده از تفویض اختیار بعضی از جلسات را به فردی که صلاحیت این کار را دارد محول کنید وبه خود زمانی را برای فکر کردن و مرور گفته هایی که در طول روز داشته اید بپردازید.این کار را می توانید با ضبط کردن جلساتی که برگزار می کنید امتحان کنید و خود را ارزیابی کنید تا بتوانید مهارت گوش کردن فعال را در خود تقویت کنید .

عجله را کنار بزنید

برای اینکه به مهارت گوش دادن فعال دست پیدا کنید باید عجله را در صحبت کردن کنار بزنید و با صبوری به گوینده گوش دهید . برخی افراد هستند که هنوزکلام فرد به پایان نرسیده حرف خود را به میان می اورند و صحبت طرف مقابل را قطع می کند .
درحالیکه گاهی ممکن است گوینده درمیان کلام مکث کند وبخواهد دوباره ادامه دهد پس باید کاملا صبور باشیم و به خود اجازه دهیم در زمان بندی درست صحبت کنیم چه بسا اینگونه اثرگذاری کلاممان نیزبیشترمی شود .
پس سعی نکنید با عجله کردن جمله ی طرف مقابل را خودتان تمام کنید و مدام درمیان کلام دیگران بیاید.

سخن نهایی

به دنبال یادگیری مهارت گوش دادن فعال می توانید موفقیت های شغلی را جندین برابر کنید زیرا از شما فردی مستد می سازد که می توانید به خوبی گوش دهید و برداشت درستی از کلام دیگران داشته باشید .دچار قضاوت و اشتباه کمتری شوید و با این حال می توانید به کیفیت روابط تان با دیگران نیز کمک زیادی کنید . در این مقاله به طور کلی و مفصل با مهارت گوش دادن فعال و راهکارهای کاربردی و موثر ان اشنا شدیم .باشد که مورد استفاده شما عزیزان قرار بگیرد.

بابک نیک نژاد

بابک نیک نژاد وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *