مدیریت زمان برای نوجوانان
مدیریت زمان برای نوجوانان:
بابک نیک نژاد هستم. مدرس مدیریت زمان و در این مقاله قصد دارم مدیریت زمان برای نوجوان رو به شما آموزش بدم.
در دنیای امروز که سرعت انتشار رویدادها و علم و فناوری بسیار زیاد شده است، ارزش و اهمیت استفاده بهینه کردن از زمان، بر هیچ کسی پوشیده نیست. زمان محدود است و به سرعت میگذرد و قابل برگشت هم نیست. مقدار آن نیز برای همه یکسان است. انسان موفقی که ارزش آن را درک کند قطعا مراقب خواهد بود که آن را از دست ندهد.
مهارت مدیریت زمان یکی از مهم ترین انواع مهارت هاست.
با مطالعه در زندگی افراد موفق، نتیجه می گیریم که آنان این ارزش را درک کرده و این مهارت را به خوبی آموخته اند.
و کسانی که زودتر متوجه ارزش زمان شده اند مسیر موفقیت را هم زودتر از دیگران پیدا و پیمودهاند.
پس چه خوب است که والدین و متصدیان امور آموزشی این مهارت را جدی بگیرند و آموزش آن را ازسنین پایین آغاز کنند. این امر به بوجود آمدن جامعهای پویا و سالم وعلمی کمک شایانی میکند.
لزوم آموزش مدیریت زمان به کودکان و نوجوانان مبحث بسیار وسیع وگسترده وهمچنین دارای اهمیت بسیار زیادی است که امروزه بسیار کاربردی است.
والدین موظف هستند نوجوانان و کودکان خودشان را برای ورود به این دوره آماده کنند. در این مقاله با راهکارهای مناسبی برای ورود کودکان و نوجوانان به این حیطه آشنا می شویم.
آزمون پدر در مدیریت زمان نوجوانان
پدر پریا (۱۰ ساله) و پوریا (۱۲ ساله) قول داده بود که امروز آنها را به شهر بازی ببرد.همگی با خوشحالی راهی شهربازی شدند.
هنگامی که به آنجا رسیدند، پدر به بچه ها گفت: عزیزان من، شما فقط دو ساعت فرصت بازی دارید و به هرکدام یک تراول ۱۰۰ هزار تومانی داد و گفت: میتوانید بروید از این فرصت استفاده کنید و لذت ببرید.
بجهها با خوشحالی هرکدام وارد محوطه شدند. پدر و مادر هم در آلاچیق نشستند و مشغول خوردن چای تخمه شدند. مادر گفت: فکر میکنی کدامشان در این آزمون برنده خواهدشد؟ پدر چیزی نگفت.
پریا گشتی درمحوطه شهربازی زد بازیها را نگاه کرد. بازیهای مورد علاقهاش را انتخاب کرد و نگاهی هم به صفها انداخت. حواسش به این که کدام یک از آنها صف انتظارکوتاهتری دارد. با توجه به آن، بازیهایش را انتخاب کرد. یکی یکی آنها را سوار شد. درفاصله بین بازیها برای خودش بستنی میوهای خوشمزه هم گرفت و خورد.
پوریا بدون هدف در شهربازی چرخید. بازی را که دوست داشت را انتخاب کرد، پس از ماندن در صف طولانی بالاخره سوار شد. خودش را به یک لیوان ذرت مکزیکی میهمان کرد، اما ذرتها داغ بودند و زمان زیادی طول کشید تا به بازی بعدی برسد. در صف کشتی فضایی بود که آلارم گوشی اش به صدا درآمد .نه، باورش نمیشد به این زودی وقتش به پایان رسیده بود؟!
با ناراحتی نزد پدرو مادر برگشت. پریا خیلی خوشحال بود. هم بازیهایی را که دوست داشت سوارشده بود. هم خوراکی مورد علاقهآش را خورده بود، و هم مقداری پول برای خریدن کتاب مورد علاقه اش پس انداز کرده بود.
اما پوریا در حال غرغرکردن بود میگفت: من هنوز سوار کشتی فضایی نشدم، هنوز به تونل وحشت نرفتهام و همینطور پشت سر هم حرف می زد. مادر گفت خوب عزیزم باید مدیریت زمان را یاد بگیری و از این به بعد برای خودت هدف و برنامه داشته باشی. امروز وقت شما تمام است وهمگی به خانه برگشتند.
والدین چگونه مهارت مدیریت زمان را به نوجوانان و کودکان بیاموزند؟!
الگوی خوب مدیریت زمان نوجوانان
در درجه اول باید، پدر و مادر خودشان الگوی مدیریت زمان باشند، تا کودکان و نوجوانان هم تشویق به این کار بشوند. هنگامی که والدین از زمانهای خود به طور مفید استفاده کنند و از هدر رفتن آن پرهیز کنند فرزندان هم توجه بیشتری به این امر خواهند داشت.
دوری از استرس با استفاده از مدیریت زمان نوجوانان
والدین برای آموزش این امر مهم، باید روحیات و علایق نوجوانان خودشان را به خوبی بشناسند و دراین مورد با آنها صحبت کنند وبا توجه به علایق آنان وظایفی را به آنان محول کنند. درحین انجام وظایف فرزندان، نکتههای مهم و اساسی از جمله مدیریت کردن زمان برای انجام یک کاررا یادآوری کرده و در مورد استرسهای احتمالی که با کمبود زمان به وجود می اید آنها را اشنا کنند.
مثال: فرزندی که علاقه به بازی فوتبال دارد باید یادبگیرد به هنگام بازی، در زمان لازم پاس بدهد یا گل بزند و یا توپ را شوت کند. یعنی زمانی که توپ در اختیار او است زمان مهمی در بازی به شمار میآید.
استفاده ازجملات انگیزشی
برای نوجوانان جملات انگیزشی در مورد مدیریت زمان آماده کنند و در جای جای اتاقشان نصب کنند تا در مقابل دیدشان باشد. روی آینه، دیوار، لبتاب، بالای تختخواب و… که روزی چندین بار آن را دیده و به ذهن خود بسپارند. تا روحیه انگیزشی پیدا بکنند. به طور مثال: میتوان از این جملات کمک گرفت.
من با مدریت کردن زمان، همه کارهایم را به خوبی انجام میدهم.
بدین ترتیب، با کمال آرامش به وظایفم عمل میکنم.
امروز در کنار وظایفم به تفریحات مورد علاقهام خواهم رسید.
من شاد و موفق هستم.
امروز روز زیبای ست.
اولویتبندی وظایف برای مدیریت زمان نوجوانان
به نوجوان بیاموزند که کارهایی که در اولویت قرار دارند را اول انجام بدهند و بعد به سراغ بقیه کارها بروند، برای این کار چگونگی اولویت بندی را کاملا توضیح بدهند. به طور مثال برای آنان تشریح کنند که در طول روز انجام کارهایی از جمله نظافت شخصی، تغذیه به موقع، انجام تکالیف به نسبت بازی های رایانهای و تماشای تلویزیون ارجحیت دارند و باید در اولویت کارها قرار بگیرند.
نقش نظم در مدیریت زمان نوجوانان
به طور عملی برای آنان توضیح بدهیم که وقتی وسایل را در جای خودشان قرار بدهند، هنگام نیاز داشتن به آنان به راحتی میتوانند آن ها را بیابند و به کار خودشان ادامه بدهند و عکس این قضیه باعث سردر گمی وبه هم ریختگی در آنان خواهد شد. مثلا به آنها یاد بدهیم که وسایل مدرسه را از شب قبل آماده کنند تا صبح دچار سردر گمی نشوند.
استفاده از ابزار مدیریت زمان نوجوانان
استفاده از از دفتر یادداشتهای فانتزی، سالنامه و یا اپلیکیشنهای ساده ای که می توانند بر روی گوشی یا تبلت داشته باشند را به نوجوانان بیاموزیم. معمولا این ابزار باعث ترغیب آنان میشود.
مهارت یادگیری کمکهای اولیه
یکی از فاکتورهای مدیریت و ارزش زمان به هنگام رویداد و اتفاقات غیرمترقبه، ملموس میشود. هنگامی که کودکان با حادثه ای برخورد می کنند معمولا در مدیریت بحران و زمان دچار اشکال میشوند و به اصطلاح دست و پایشان را گم میکنند و هول میشوند. اما اگر این آموزشها از طریق اصولی به آنان آموزش داده شود کودک نه تنها مطالب خوبی یاد میگیرد بلکه ارزش زمان را در موقعیتهای حساس درک میکند.البته که آموزش این مهارت برای همگی لازم و ضروری است.